DAGBOEK VAN DE HOOP

DAGBOEK VAN DE HOOP
De komende week vindt u elke dag een bladzijde van de hand van Gert van Asselt in dit dagboek. Ik ben hem zeer dankbaar voor zijn aanbod in de week van mijn verhuizing elke dag iets te willen schrijven. Veel leesplezier!

Zondag 31 mei, Hemels blauw


Groen, paars, roze, wit en rood. Dat zijn de kleuren in het kerkelijk jaar. Opvallend: de kleur blauw ontbreekt. Een kleur die op Hemelvaartsdag, of de zondag er na prima zou passen. Blauw is juist de kleur die in de Bijbel een duidelijke plek inneemt. De hemel, het water, het zijn opvallende elementen in de natuur die in de Bijbelverhalen een rol spelen. In het boek Numeri wordt de Israëlieten opgedragen om aan de zoom van hun kleren kwastjes te maken, waarin één blauw purperen draad verwerkt is. Deze zou dan verwijzen naar God in de ‘hemel’. In het boek Exodus staat een bijzonder verhaal dat ook melding maakt van het hemelsblauw. Daar lezen we dat Mozes met 73 anderen God ziet. Het verhaal vertelt dat onder zijn voeten tegels van saffier liggen, helder blauw als de hemel zelf. Ook wordt saffier volgens een rabbijnse traditie in het Jodendom beschreven als de steen waarop de Tien Woorden zijn geschreven. Kortom, als je met een kleur naar God wil verwijzen dan is blauw zeker de aangewezen kleur.
Dat weten ook de inwoners van het mystiek aandoende stadje Safed in het noorden van Israël. Ik had het voorrecht om daar een keer op een ochtend rond te lopen. Veel muren, deuren, en kozijnen van huizen zijn daar blauw geschilderd. Heel bijzonder. Wie dit voorjaar de tv-serie ‘Krabbé zoekt Chagall’ heeft gezien, herinnert zich wellicht de aflevering waarin Jeroen Krabbé naar Safed gaat en daar de synagoge bezoekt, waar middenin een hemelsblauw spreekgestoelte staat. Schilder Marc Chagall kreeg begin jaren dertig in deze synagoge en in het stadje zelf veel schildersinspiratie. Niet verwonderlijk.
En wij zelf? Verstoken van een regelmatig bezoek aan de Open Hof? Zegt die ‘blauwe hemel’ ons nog iets? Kan die ons nog optillen, ons troosten of inspireren? Opvallend, hoe wij in de lente zijn getrakteerd op uitzonderlijk zonnig weer. Iemand appte mij: het leek alsof de hemel helderder leek dan andere jaren…

‘Ja, hoger dan het hemels blauw
Is, HEER, uw goedheid en uw trouw’
(Psalm 108: 2)

Gert van Asselt

 
terug