Dauwdruppel - Ben jij van nature geduldig of ongeduldig? En waardeer je dat positief of negatief? Dauwdruppel - Ben jij van nature geduldig of ongeduldig? En waardeer je dat positief of negatief?

Lees Jakobus 5: 7-11

‘Wees net zo geduldig en houd moed, want de Heer zal spoedig komen.’

Ben jij van nature geduldig of ongeduldig? En waardeer je dat positief of negatief?

Ik durf wel te zeggen dat ik van nature een ongeduldig persoon ben. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet het vandaag nog gebeuren. En als ik ergens aan begin, moet het ook het liefst meteen af. Geen gedoe! En ik vind dat eerlijk gezegd helemaal niet zo’n slechte eigenschap. Zo gebeurt er tenminste wat, toch?
Ik snap wel dat ongeduld ook een slechte eigenschap kan worden als je tegenover andere (geduldigere) mensen uit je slof schiet met een ‘schiet nou eens op!; doe nou ook eens wat! 

De woorden van Jakobus zijn toepasselijk in onze tijd. Vol ongeduld kijk ik uit naar de tijd dat alles weer terug kan naar het oude normaal. Dat we weer gewoon kunnen vergaderen, kringen kunnen organiseren en de kerk weer vol zit. En Jakobus heeft gelijk: ongeduldige mensen verliezen gemakkelijker de moed dan geduldige mensen. Dat realiseer ik mij nu ook. 

Hoe houd je als ongeduldig mens de moed? 
Jakobus geeft een prachtig voorbeeld: Denk eens aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare opbrengst van zijn land tot de regens van najaar en voorjaar zijn gevallen.
Het is niet dat de boer niets heeft gedaan. Integendeel. Hij heeft zijn land bewerkt, bemest en gezaaid. Hij heeft alles gedaan wat in zijn vermogen lag. Maar er is ook een deel dat hij niet in de hand heeft: de regen van het najaar en het voorjaar dat zijn werk doet groeien en bloeien. Dat vraagt geduld. Heel veel geduld. 

Zo is het voor ons in deze tijd eigenlijk ook: Wij moeten doen wat in ons vermogen ligt zodat we straks ‘in het oude normaal’ weer gemeente kunnen zijn. Maar we moeten ook geduld hebben en vertrouwen dat God het in de tussentijd zal laten regenen en de zaadjes die wij gezaaid hebben, doet groeien en bloeien.

Ik prent het me in. En kijk om mij heen of ik ergens al het kopje van een sneeuwklokje boven de grond zie uitkomen.
Agnès Gilles

Door kauwen

Wat heeft jou vandaag moed gegeven?
 

Lees ook de vorige dauwdruppels

terug