Dauwdruppel: Heeft de wereld jou nodig? Waarom wel/niet? Dauwdruppel: Heeft de wereld jou nodig? Waarom wel/niet?

Lees Jakobus 1: 22 - 27
‘Voor God, de Vader, is alleen dit reine, zuivere godsdienst: weduwen en wezen bijstaan in hun nood en je in acht nemen voor de wereld en onberispelijk blijven.’

Heeft de wereld jou nodig? Waarom wel/niet?

We weten wel dat we vrede nodig hebben in de wereld. Maar toch maken we steeds weer ruzie. We weten wel dat we door te delen veel tekorten kunnen oplossen, maar waarom iets weggeven als je het op ‘Vinted’ ook kunt verkopen.
 Jakobus waarschuwt: ‘Alleen weten is niet genoeg! Je moet er ook naar handelen’. 

Wat zie jij wanneer je in de spiegel kijkt? Een gezicht dat je – zodra je bent weggelopen alweer vergeten bent? Je zou ook het beeld van God kunnen zien, want je bent immers geschapen ‘naar Zijn beeld en gelijkenis’.
Wie goed in de spiegel kijkt en Gods evenbeeld ziet, kan ook zien hoe God naar jou kijkt: met geloof, hoop en liefde. Als God naar ons kijkt, ziet Hij onze mogelijkheden, de gaven en talenten waarmee Hij ons heeft gemaakt. En Hij gelooft dat wij daarmee mens kunnen zijn onder mensen. Mens voor de wereld.

Maar wanneer wij in de spiegel kijken, spiegelen wij ons niet in de ogen van God. En daar gaat het mis. Want daardoor zien we alleen ons oppervlakkige ik, ons uiterlijk. En vergeten we het goddelijke in ons aan het licht te brengen. 

En in onze oppervlakkigheid oordelen wij heel gemakkelijk over mensen die het minder hebben dan wij, of over mensen die met de politie in aanraking zijn gekomen. Maar wat als wij bewust God weerspiegelen? Wat als wij met de ogen van God naar deze mensen zouden kijken, met geloof, hoop en liefde.?

Jezus deed dat. Hij was mens onder de mensen. Mens voor de wereld. Jezus spiegelde zich in de ogen van God. Hij leek als twee druppels water op God! 

Ook wij mogen ons spiegelen in de ogen van God. Ogen die doen wat ze zeggen. 

Door kauwen

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?


Lees ook de vorige dauwdruppels

terug