Dauwdruppel - Vredestichter?

Lees Lucas 12: 51-53

‘Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Geenszins, zeg ik jullie, ik kom verdeeldheid brengen.’

Hoe ervaar jij de verdeeldheid die deze dagen zo voelbaar is rond wel/niet vaccineren? 

In de tijd van Jezus was er grote verdeeldheid. Om hem. En van tweedracht was er niet alleen sprake in de samenleving. Nee, zelfs in gezinnen stonden vaders, moeders en kinderen tegenover elkaar. De één was geraakt door de boodschap van Jezus en wilde deelhebben aan wat Hij verkondigde, ondanks het feit dat dat zijn leven kon kosten en het leven van zijn gezin. Want je moet weten dat de Joden en de Romeinse bezetter die Jezus en zijn ideeën alleen maar wilden uitroeien. De ander voelde zich misschien wel aangesproken door de woorden van Jezus, maar wilde zijn leven en dat van zijn gezin niet op het spel zetten. En de volgende vond die Jezus maar een gevaarlijke oproerkraaier en schaarde zich volledig achter de Joden en de Romeinse bezetter.

Denk niet dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde. Met deze woorden probeert Jezus ons te waarschuwen en te troosten in tijden van verdeeldheid. Vergis je niet! Denk niet dat ik gekomen ben om in één handomdraai vrede onder jullie te stichten (in het Grieks, de taal van het Nieuwe Testament, staat er letterlijk: werpen).  Zo werkt het niet. Vrede moet gesticht……
De vrede zal er komen, maar door tweedracht en strijd heen. Vrede moet gesticht!

Vrede stichten in deze tijd waarin gevaccineerden tegenover niet-gevaccineerden staan en waarin niet alleen in de samenleving, maar zelfs binnen families hele nare discussies gevoerd worden die leiden tot breuken – hoe doe je dat?
En zo langzamerhand zien we de verdeeldheid nog groter worden, want zijn de meningen onder gevaccineerden ook verdeeld: de één wil gewoon weer handen geven en drie zoenen en vindt het maar ‘onzin en moeilijk doen’ als de ander nog wat afstand wil bewaren……..

Niemand wil eigenlijk ruzie, laat staan oorlog. Maar let op, zegt Jezus, vrede kan niet als bij toverslag door een grote tovenaar geregeld worden. Voor vrede is iedereen nodig. Aan vrede moeten we allemaal werken. 
Eén ding is zeker: Vrede heeft niets te maken met tegenover elkaar staan, maar alles met naast elkaar staan. Misschien is de vraag dus wel: hoe kunnen wij ondanks verschillende meningen toch naast elkaar blijven staan?

Jezus had een mening, maar verhardde nooit. Zelfs niet oog in oog met degene die hem tot de dood zou veroordelen. Hij bleef zacht. Hij bleef zorgzaam naar God en mensen toe. Omdat Hij een doel voor ogen had: deze aarde goede aarde, koninkrijk van God. Hij koos ervoor alleen te doen wat het aanbreken van die goede aarde bespoedigt. Hij koos ervoor aan vrede te werken. Hij zal ongetwijfeld ook wel eens op het puntje van zijn tong hebben moeten bijten …

‘Doorkauwen’

Wat helpt jou om een vredestichter te worden of te zijn?

Lees ook de vorige dauwdruppels

terug

Agenda

Vergadering wijkkerkenraad

ma 06 dec 2021 om 20.00 uur

3e Advent

zo 12 dec 2021 om 10.00

Predikant

Ds. Agnès Gilles
06-41866969
ds.gilles@openhof-ede.nl
bij geen gehoor kun je contact opnemen met de scriba

Scriba

Mevr. Betty Pluimers
0318-591029 of 06-15686248
scriba@openhof-ede.nl

Kerkgebouw De Open Hof

Hoflaan 2, 6715 AJ  Ede
0318-639426 

Beheerder

dhr. Hans Kaldeway
Open Hof: 0318-639426
Privé: 0318-622292
hansbeheerderopenhofede@hetnet.nl

Wijkkas De Open Hof

Protestantse Gemeente Ede
t.n.v. Wijkkas De Openhof
NL62 RABO 0162 3002 12

Redactie website

E-mail reactie@openhof-ede.nl om te reageren op de website, of om een artikel te laten plaatsen.